Mecseki Mikulás (2012. 12. 02.)

Elérkeztünk a decemberhez, nincs már sok hátra ebből az évből és így, Advent első vasárnapján “megjött” a Mikulás a Mecsekbe. Reggel nem volt túl biztató az időjárás, mivel azonban csak havas eső esett és a kíváncsiságom óriási méreteket öltött a hegy állapotát illetően, így belevágtam a túrába és hét előtt elindultam otthonról. Átszállás a Főpályaudvaron és nyolc előtt már fent voltam a Kardos úti kulcsosházban, a rajtban. Már felfelé a buszból láttam ahogyan egyre feljebb egyre jobban hízik a hótakaró vastagsága, a Misina magasságában pedig már felhő és köd fedte a hegyet. A rajt után a most már szokásosnak mondható sárga háromszögön, majd arról balra, a piros sávon mentem. A bokrokról és fákról folyamatosan csepegett a víz, az olvadás már kora reggel megindult, de azért az erdő gyönyörű látványt nyújtott.

mm_01

mm_02

Ezen a piroson haladtam bő négy kilométert egészen Remete-rétig. Közben végig az erdőt csodáltam, Remete-rét előtt pedig lehagytam egy elég nagy iskoláscsoportot. Felérve a rétre tudatosult bennem, hogy itt nincs is ellenőrzőpont, mentem tovább immár a kéken lefelé. Kereszteztem a Lapisról érkező műutat és továbbra is lefelé ereszkedtem.

mm_03

mm_04

Ahogyan csökkent a magasság, úgy szaporodott a csöpögés. De legalább szépséges bükkök között kacskaringózott velem az ösvény. Aztán, miután kiszélesedett az út, egyszer csak virágzó harangvirágra lettem figyelmes annak szélén. Ilyet sem sűrűn látok.

mm_05

mm_06

Nemsokára leértem a Büdös-kúti kulcsosházhoz, ahol már tényleg kaptam pecsétet. Innen egy darabon visszafelé haladtam, majd balra felkanyarodtam a sárga háromszögre. Ekkorra már nagyon nyirkos volt minden, nem volt épp kellemes érzés, de ahogyan emelkedtem, úgy mentem bele az egyre vastagabb ködbe.

mm_07

Meg-meg álltam fényképezni, közben fújtam párszor és mindjárt jobb lett a közérzetem. Ismét átkeltem a lapisi műúton, csak most másik szakaszán és továbbra is felfelé baktattam az emelkedőn. Csak néztem a ködbe vesző fákat, egészen különös hangulata van az erdőnek így. Aztán felértem a Lapisra, ahonnan még egy emelkedő várt rám, fel a Tubesre.

mm_08

mm_09

Gyakorlatilag leszegett fejjel másztam felfelé és hirtelen már a kerítés mellett találtam magam, onnan csak pár méter volt a kilátó, ahol a második pecsétet ütötték az igazolólapomra. Ettől kezdve már csak lefelé vitt az út, végig a két Tubes gerincén haladtam. Néha megálltam kicsit, mert ilyen magasan elég hűvös volt, hogy ne olvadjon a hó, így sem csepegés, sem pedig semmi más hang nem hallatszott. Tökéletes csend vett körül. Egészen különleges érzés volt ott állni a nagy fehérség közepén és közben élvezni a csendet. A Rotáry körsétaút kezdeténél megálltam kicsit, ittam egy pohár forró teát és megettem a szendvicsemet. Hamar elértem a Tv-torony alatti parkolót, elraktam a fényképezőgépem a hátizsákba és onnan a piros háromszögön futva ereszkedtem le a Mandulásig. Majd tovább a célba, ami már csak egy ugrás volt. Az emléklapot és kitűzőt megkaptam, a mikuláscsomagról idén lemondtam a gyerekek javára, hiszen többen indultak a túrán, mint amennyire a rendezőség számított.
A pecsétet a “Baranya Teljesítménytúrázója 2012” igazolólapra is megkaptam, így 16 teljesített túrával zártam a mozgalmat. Sajnos a hó végi Dombay-tó túrán nem leszek, mert Brigiékhez utazunk Bernecére, de ha minden úgy jön össze, ahogyan szeretném, akkor ott sem maradok túra nélkül. De erről majd a maga idejében. Ez a 16 teljesítés arany fokozatot ér, már várom a jövő év eleji díjátadót, kíváncsi vagyok milyen díjazást adnak.

Mecseki Mikulás
időpont: 2012. december 2., helyszín: Közép-Mecsek
táv (k. sz.): 12,2 km, szint (k. sz.): 435 m, idő (ó:p): 2:40

mm_10

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s