Ilyen volt a 2012-es túraév

Ha már az év elején felvezettem pár sorban a 2012-es terveimet, akkor illendő valamelyest számot adnom arról, hogy miként is telt el az év. A következőkben a 2012-es évértékelés jön. Kezdjük rögtön a két legfontosabb dologgal: a “Baranya Teljesítménytúrázója 2012” és az összesített km-ek száma. Januárban ezekkel kapcsolatban a következő dolgokat tűztem ki magam elé célul:

…idén belevágok és a “Baranya Teljesítménytúrázója 2012” mozgalomba. A mozgalomnak négy fokozatú a jutalmazása a teljesített túrák száma alapján. Így bronz, ezüst, arany vagy gyémánt fokozatot lehet szerezni. Én egyelőre a bronz fokozatot néztem ki magamnak.
Örömmel írom, hogy sikerült teljesítenem a mozgalmat. Annyira aktív voltam az évben, hogy bronz helyett arany fokozatot értem el, a 20 túrából 16-ot teljesítettem. További számokkal kifejezve ez azt jelenti, hogy 257,5 km-t tettem meg és 7948 m összes szintet másztam a 16 túra alatt.

A túramozgalom mellett van egy másik célom is. Szeretnék idén legalább még egy százast összehozni a teljesített túratávok összesített listáján. Vagyis feltornázni 300 km-re a jelenlegi 203,2 km-es össztávot.
A BTT 2012 mellett természetesen az abba nem beleszámító túrákon is indultam, így bőven túlléptem a 300-as összesítést. 2012-ben egészen pontosan 414 km-t tettem meg a teljesítménytúrák alkalmával, így az összesített számláló 610 km felett áll jelenleg.

Hála a sok túrának, ebben az évben a Mecsek olyan részeire is eljutottam többször is, ahol annak előtte egyáltalán nem jártam. Csak, hogy egy ilyet említsek: a Hidasi-völgy a Kelet-Mecsekben, mely lenyűgöző szépségű és a “Mecsek 15” útvonala érintette. Amellett, hogy új helyeken jártam, elkerülhetetlen volt, hogy egyes útvonalakon rengetegszer megforduljak. Ezeket már szinte unásig ismerem, de mindig tartogatnak újat a túrázó számára.
Most pedig következzen pár “leg” a túrák közül. A leghosszabb nekem a “Mecsek Éjszakai” volt 37,4 km-rel. A legnagyobb szintet is ez a túra tartogatta 1290 m-rel. A legrövidebb 2012-es túrámnak a “Nőnapi Séta” bizonyult a mindössze 6,2 km-es távval. Érdekes ugyanakkor, hogy a legkevesebb szintet nem a legrövidebb túra mutatta fel, hanem az annál hosszabb “Kovács Béla 14“. Itt mindössze 170 m-t kellett legyűrni. A leghosszabb idő alatt teljesített túra talán nem meglepő módon a leghosszabb, vagyis a “Mecsek Éjszakai” volt, ezt 9 óra 35 perc alatt húztuk be. A legkevesebb időt pedig a tendenciának megfelelően a “Nőnapi Séta” igényelte, 1 óra 29 perc alatt értem végig rajta. Most pedig következzenek a szubjektív leg-ek, kezdjük rögtön a legnehezebbel. Ez 2012-ben egyértelműen a “PITE 20“, hiszen a néhol combközépig érő hó rendesen megnehezítette az előrejutást. Ez a túra rengeteget kivett belőlem testileg és lelkileg is. A legváltozatosabb túrának kettőt is választottam, mert nem könnyű eldöntetni egyértelműen. Az egyik a “Mecsek 15” a már említett Hidasi-völgy miatt. És azért is, mert a Kelet-Mecsekben jó túrázni, kicsit vadabb, mint a hegység többi része. A másik választásom a “Pécs 2012“-re esett, mert ez a túra szép nagy karikát írt le a Középső- és Nyugati-Mecsek szép részein. A legjobb ötlet díját a “Tubes 20” nyeri azzal a húzással, hogy meg kellett kerülni a két Tubest a Rotáry-úton, majd azokat is be kellett járni. A legközvetlenebb rendezőgárda a Völgység TE lett, akik a “Kuglófkereső 10” teljesítése után nyílt, sporttársi közvetlenséggel voltak a segítségünkre több téren is. Persze meg kell említenem az ENTE gárdáját is, mert ők sem maradnak le sokkal. A legjobb rendezésű túra a “Mecsek 400” volt, iszonyatosan profi munkával volt irányítva a nevezés, ebből kifolyólag minden zökkenőmentes és gyors volt. A dicséret a BTHE-t illeti. A legnagyobb meglepetés a “Mecsek 20” túrán ért, amelynek Máré-vári ellenőrzőpontján személyesen Sors Tamás, London paralimpiai bajnoka pecsételt az igazolólapra. Elérkeztünk 2012 legjobb túrájához. Nehéz a választás, mert minden egyes túra egyedi és felejthetetlen élményeket nyújt. Így talán a “Tenkes 20“-at emelném ki. A hangulata remek, az útvonal jó és környék is gyönyörű és az is nagy előnye, hogy ez egyike a Villányi-hegységben rendezett kevés túráknak.

Hogy mik a tervek 2013-ra? Egyelőre még nem kristályosodott ki előttem. Talán újra benevezek a “Baranya Teljesítménytúrázója” mozgalomba. Ha így teszek, akkor talán lazábbra veszem idén a gyeplőt és jobban kiélvezem a túrázás minden kellemes pillanatát. Ha pedig lesz rá lehetőségem, akkor megpróbálok kicsit kimozdulni a Mecsekből, szeretnék más hegyeken, más tájakon is teljesíteni egy-egy túrát.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s