Tubes 20 (2013. 08. 17.)

Rengeteget gondolkodtam a túra előtt, hogy megint a 20-as távon induljak-e, vagy vállaljam be a teljes 52 km-es útvonalat. Hajlottam az 52 felé, de miután biztossá vált, hogy egyedül indulok, végül maradt a 20-as résztáv. Társaság nélkül túl hosszú lett volna a teljes túratávot végigjárni, de jövőre egészen biztosan azon fogok indulni. Ami viszont nem változott, az a korai kelés, összeszedelőzködés, aztán már úton is voltam Uránvárosba. Ott a végállomáson átszálltam a 26-os járatra, ami elvitt a túra rajtjához, a Cserkúti csárdához. A regisztráció gyorsan ment, nem sokan voltak még a rajtban, megkaptam a térképet és az igazolólapot, és megindultam a piros négyzeten. Kicsit álmosan vágtam neki az útnak, de a kezdeti emelkedő rögtön felébresztett, a házak között kanyargó útnak pedig hamarosan vége lett, beértem az erdőbe. Innen nem kell sokat gyalogolni, hamar átértem Cserkútra, ahol az Árpádkori templomnál jobbkanyart vettem és a kék háromszöget követve megcéloztam a Jakab-hegyet. Cserkútról kiérve egyre jobban tárult elém a hegy és az, ahogyan a kelő Nap szépen bevilágította a bérceit. Nyílt terepre értem, a vörös homokkő pora beborított mindent, majd az út balra bekanyarodott az erdőbe. Az ösvény itt már-már egy horhosban halad, persze felfelé. Kicsit visszavettem a tempót, majd pár kanyarral arrébb már nyíltabb részen találtam magam, ahol szép homokkő sziklák “nőttek” a talajból. Nem voltam már messze attól a résztől, ahol végre szintben halad az út, véget ért a mászás és jelzést is váltottam a piros háromszögre. Innen rövid kacskaringózás útján jutottam a Babás-szerkövekhez, frissítettem és rövid pihit tartottam.

t20_01Gyűjtöttem az erőt a következő szakaszra, a kék keresztre, ami felvisz a gerincre. Nem túl kellemes az eleje, de aztán a sziklamászós rész kifejezetten élvezetes, majd a Sasfészek után megint extra tüdőtisztító jelleggel fejeződik be ez a szakasz, és fent is voltam a gerincen. Fújtam egyet és megindultam a kilátóhoz a kéken. Ott volt a túra első ellenőrzőpontja, az aláírás mellé mazsola is járt. Ezek után folytattam utamat a kéken lefelé a Jakab-hegyről. Szép bükkösben haladva értem le a Szuadó-nyeregbe, itt balra tovább még mindig a kéken fel a Vörös-hegyre. Fent a fakeresztnél keresztezett a zöld háromszög, ez visz le Éger-völgybe, de én továbbra is a kéken maradtam, hiszen a következő célpontom Remete-rét volt. Kavicsos út visz le a rétre, de megérkeztem és újabb pihenőt tartottam. Remete-rétet a zöld kereszten hagytam el, annak is a rosszabbik ágán. A túra útvonala a bal oldalit jelölte ki, ami egy combos és e mellett köves, sziklás emelkedő. Nem a szívem csücske ezt elárulhatom.

t20_02De nem volt mit tenni, nekiugrottam a mászásnak. A szakasz 3/4-énél éles jobbos váltás következett a sárga keresztre, ami nem túl hosszan, ám annál jobban kanyargott az erdőben, mielőtt eljuttatott a Lapisra a parkolóhoz. 2-300 méterrel arrébb már a Rotary útnál voltam, ahol pecsétet kaptam. A koncepció ugyan az volt, mint tavaly. A két Tubes érintése és a Rotary út végigjárása. Én először a gerincre másztam, a Tubesen begyűjtöttem még egy pecsétet, aztán leereszkedtem a Kis-Tubes érintésével a Rotary másik végébe. Ismét csak pecsét, majd a körút keleti ágán indultam vissza. Hamar elértem a túloldali pontot, süti és víz után a körútnak már csak a nyugati fele volt vissza, de 20 perc alatt ezt is teljesítettem. Újabb süti, pár mondat a pontőrrel és már csak a célig hátralevő 2 km-t kellett leküzdeni. A szokásos útvonalon persze: a sárgán a Tv-toronyig, majd onnan lecsurogni a meredek, térdgyilkos, a középső szakaszán sziklás lejtőn egészen Dömörkapuig. Természetesen a célban kapott két szál virsli mindenért kárpótolt és az emléklap+kitűző csomagot is megkaptam. Rövid pihenő után pedig már buszon voltam és hazafelé robogtam.

Tubes 20
időpont: 2013. augusztus 18., helyszín: Nyugat-Mecsek, Közép-Mecsek
táv (k. sz.): 21,4 km, szint (k. sz.): 855 m, idő (ó:p): 3:45

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s