Mecsek 1000 (2013. 11. 09.)

Reggel hét után pár perccel ért oda velünk a busz Hosszúheténybe, a túra rajtja a közeli iskola épületében volt felállítva. A BTHE-től megszokott gyors ütemben folyt a nevezés és rajtoltatás. A 18 km-es távot szemeltük ki előzetesen, de negyed 8-kor még nem lehetett azon a távon rajtolni, csak 8-tól. Rendezői javaslatra végül a 26-os táv mellett döntöttünk. Egyrészt azért, mert időben bőven belefért, másrészt pedig azért, mert rögtön tudtunk indulni. Így aztán 7:20 perckor kiléptünk az iskola kapuján és az utca végén jobbra fordulva a sárga sávon haladtunk. A murvás-földes út présházak mellett vezet, az egyik ilyen oldalán találjuk a jelzést, amely bal kanyarra kényszerít, megkezdve ezzel a hosszas emelkedést a Zengőre. Hol laposabb, hol meredekebb szakaszok váltották egymást, hosszú és kimerítő volt, olyannyira, hogy egy combosabb kaptató tetején majdnem ki is taccsoltam. Szerencsére elmúlt a rosszullét és a keresztet elhagyva süvítő szélben másztuk meg a csúcs előtti utolsó emelkedőt.

m1000_01Fent pecsét és egy kis pihenő, majd a sárgán kezdtünk leereszkedni a hegyről. Csúszós, veszélyes szakasz ez, de kellő odafigyeléssel épségben le lehet érni rajta, ahogyan az nekünk is sikerült. Tovább a sárgán, hamar elértük a sáv és kék négyzet találkozását, majd továbbmentünk Püspökszentlászlóra, a Hettyei-forrásnál várt a 2. ellenőrőzpont.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAfotó: Erdős Gergely

Pecsételést és frissítést követően visszamentünk a turistautak kereszteződéséhez, innen egyenesen folytattuk a sárgán. Magunk mögött hagytunk egy rétet, aztán meredek kaptató tetején erdészeti műutat kereszteztünk és elértük a Diós-kutat. Meg kell hagyni, sokkal kellemesebb a másik irányba haladni ezen a szakaszon. A kúttól még mindig felfelé egy rövid részen, aztán a Hárs-tetőnél kereszteztük a zöld jelzést, de mi maradtunk a sárgán, ez kivezetett a Miske-tetőre. Onnan már látszottak Kisújbánya házai ahogyan megbújnak a dombok között, szalagozás vitt le a völgybe. Még mielőtt érintettük volna a harmadik ellenőrzőpontot, kitérőt tettünk a kéken a Ferde-vízeséshez. Gyönyörű látványt nyújtott most is, lefotóztuk, aztán igyekeztünk vissza Kisújbányára pecsételni.

m1000_03 m1000_04A Klumpás Tanya épületénél volt a pont, a pecsét mellé pedig almás rétest is adtak, isteni finom volt. Megpihentünk kicsit, utána pedig a kéken egy meredek emelkedőn hagytuk el Kisújbányát. Az emelkedő tetején a sárgára váltottunk, ez is igen combos volt, de felértünk a Cigány-hegyre, majd leereszkedve onnan újabb emelkedőbe botlottunk. Ennek a tetején irgalmatlan fakitermelés folyt, rengeteg ember és munkagép serénykedett. Mi ott fordultunk le balra a piros jelzésre, ami meredek lejtővel vezetett a Pásztor-forráshoz. Én itt ittam egyet, majd a műúton hosszú kutyagolás vette kezdetét a gyönyörű őszi erdőben egészen az Iharos-kútig. Itt tértünk be az erdőbe, hogy hosszan felfelé kanyarogva a Gergely-Éva-forrás érintése után a Máré-vár alatt újabb pecsétet kapjunk. A vártól a piroson indultunk el, nem sokkal később pedig már a sárga kereszten emelkedtünk a Hászé-tetőre, onnan pedig fiatal erdőben ereszkedtünk a Sín-gödörig. Itt átkeltünk egy patakon és ismét “kellemes” emelkedőn találtuk magunkat. A Hidasi-háthoz felérve már nem volt messze a Csurgó, onnan pedig a Hidasi-völgyben haladtunk tovább.

m1000_05Csodás patakvölgy, hosszan kanyarog benn az út, forrást forrás után hagytunk hátra, a Hidasi-forrást, Lajos-forrást, Pius-forrást majd a Wein Görgy-forrást. Kiértünk egy rétre, ahol jobbra fordulva átkeltünk a patakon, én szerencsésen jobb lábbal bokáig merültem a patak vizébe. A zöld kereszten mentünk felfelé, majd elértük a túra 5. pontját, Pusztabányát. Ettünk, ittunk és pihentünk, ezt követően pedig nekivágtunk a maradék 5,5 km-nek.

m1000_06Az üveghuták mellett elhaladva a kék háromszögön folytattuk, a Kis-tóti-völgyben ereszkedtünk, onnan kimászva pedig széles rétre értünk, ami Püspökszentlászló nyugati végébe vezetett. Innen murvás úton folytattuk Hosszúhetény felé. Hosszú és monoton út volt ez, Hosszúhetényen végigsétálni pedig még ennél is rosszabb volt. A buszmegálló után balra fordultunk a Tavasz Vendéglő felé, innen már csak 400 méterünk volt vissza. A célban igen dekoratív emléklapot és kitűzőt kaptunk, majd siettünk a buszra.

Mecsek 1000
időpont: 2013. november 9., helyszín: Kelet-Mecsek
táv (k. sz.): 26,0 km, szint (k. sz.): 1055 m, idő (ó:p): 7:15

 

2 hozzászólás Új írása

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s