felszerelés

Mi van a túrahátizsákban?

Ez nagy mértékben attól függ, hogy mire is vállalkozunk. Értem ezalatt azt, hogy milyen hosszú túrára indulunk. Ebben a bejegyzésben a teljesítménytúrák alkalmával nálam lévő cuccokat mutatom be. Ezen túrák a fél-egy napos kategóriába tartoznak, azzal a megjegyzéssel, hogy eddig időben a leghosszabb túrám is csak 9,5 órás volt.

DSCN0373-3

1: a hátizsák. Régóta RP-t használok, először egy BANI 25 volt a társam a túrákon. De 8 hónapja már egy GAMO 30-at használok. Ez a zsák tökéletesen megfelel a már említett hosszúságú túrákhoz, sőt, ez egyben kerékpáros hátizsák is. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy kényelmesen elfértem benne a 4 napos, 2014-es Balaton kerülésen. Az anyaga 600D Cordura, ami biztosíték arra, hogy bírja a strapát. Ugyan nem vízálló a táska, de az alsó zsebben van integrált esővédő huzat, ami már többször is hasznomra volt a túrák során. Az elengedhetetlen mell-, és csípőheveder is megtalálható a táskán, így az nem inog jobbra balra a túrázó hátán. Bár futásnál hajlamos a táska felcsúszni, és vele együtt a csípőheveder. Elég kényelmetlen állandóan visszahúzni és igazgatni, de az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy ez nem futáshoz gyártott táska. A zsák oldalán szűkítőhevederek vannak, így ha csak kevés cucc van benne, jól rá lehet húzni, hogy ne éljenek benne külön életet túrázás közben. Mindkét oldalon van hálós oldalzseb, szintén zseniális találmány. El lehet bele rakni olyan dolgokat, amiket sűrűn használunk vagy nem árt ha kéznél van, ha kellene. Pl. zsepi, csoki, vizespalack. A táska belső tere két részre osztható és találunk bent egy hálós és egy cipzáras rekeszt is, azonban a térfogata nevével ellentétben nem 30, hanem csak 27 liter, köszönhetően az RP Air Condition hátszerkezetének. Ennek lényege, hogy a táska háta domború, ezért nem érintkezik közvetlenül a hátunkkal, erre egy kifeszített hálós rész van kialakítva. Ezzel a módszerrel szabadon jár a levegő hátunk és a táska között. És persze ez elvesz 3 litert a térfogatból, de van némi előnye egy hagyományos táskához képest. Extra funkció a víztartály kompatibilitás és a vállhevederre rögzíthető mobiltelefon-tok. Teljesítménytúrákra bőven elég a 30 liter, a 25 is. Nekem mégis az előbbi kell, mert dög-nagy a fényképezőgépem és azt is el kell pakolnom.
2: túrabot. A legújabb szerzemények, a Mecsek 600-as csúcsain szerettem volna felavatni őket, de nagy bánatomra betegség miatt ki kellett hagynom a túrát. A teszt még várat magára, de egy-két alkalommal már használtam Gergő botjait, ezért gondoltam, hogy beruházok sajátokra. A botokról írok majd bővebben.
3: Bear Grylls Ultimate tőr. Hazai viszonylatok között valószínűleg nem szükséges ilyen kaliberű kés, de alapszabály, hogy aki az erdőbe megy, annál legyen egy jó kés. És ez bizony az. A legjobb benne pedig az a dolog, hogy nyertem a Jaffa könyvkiadótól. Használni még nem sokszor kellett, egyszer viszont pontőrt mentettünk vele a szúnyogoktól a Retró II 15 túra alkalmával. A tartozék kovakő segítségével gyújtottunk neki tüzet, hogy távol tudja tartani a szúnyogokat. A történethez hozzátartozik, hogy még soha nem láttam annyi szúnyogot a Mecsekben, mint 2013 tavaszán.
4: fém bögre. Rengeteg túrán kell saját pohár vagy bögre, hiszen nem használnak eldobható, műanyag poharakat. Inni pedig kell, pláne ha finom teát vagy szörpöt kínálnak egy-egy ellenőrzőponton. És persze a források vizét is sokkal könnyebb bögréből inni. Kis helyen elfér, könnyű és végső esetben ha kell a zsákban a hely, akkor egy karabinerrel könnyen lehet rögzíteni kívülre, a zsákra is.
5: müzliszelet. Szintén kis helyen elfér, 2-3-4 szelet mindig van nálam. Sosem lehet tudni mikor tör rá az emberre egy holtpont, amikor jól esik bevágni egyet, hogy energiát adjon a folytatáshoz.
6: zsebkendő. Ehhez szerintem nem kell kommentár, alap minden hátizsákban.
7: túlélési útmutató. Sosem kellett még használnom, valószínűleg nem is kell. Minden Bear Grylls termék mellé jár egy ilyen is, amiben a legalapvetőbb és legszükségesebb praktikák vannak leírva és illusztrálva. Táborépítés, tűzgyújtás, csapdaállítás, kimentés. Többnapos, sátrazós túrákon tudnám elképzelni a használatát, abban az esetben ha elvesznék. Erre nagyon kicsi az esély, mégis megtörténhet.
8: iránytű. Kis műanyag vacak, de az égtájakat biztosan mutatja. Használnom az évek alatt talán csak egyszer kellett, de bármikor adódhat olyan szituáció, hogy rákényszerülök. Akinek nincs, az szerezzen be egyet. Nem kell drágát venni, csak legyen. Vagy tanulja meg hogyan kell egy bot vagy az óra számlapja segítségével belőni a fő égtájakat. Nem túl bonyolult dolog.
9: kulacs. Igen, ez is Bear Grylls. Sikerült kedvezményesen, pontokkal hozzájutnom és meg vagyok vele elégedve. A kulacs 1 literes, a tartozék főzésre is alkalmas csajka, amit a kulacsra lehet rögzíteni, 0,75 l-es. Az egész gyöngyvászon tokba van csomagolva, így a kulacsot övre is lehet rögzíteni, ha kell a hely a hátizsákban. Kivétel nélkül vizet szoktam beletölteni, az a legjobb szomjoltó a túrák során. Kerülendők a cukros lötyik, bár egy-egy túra végén be szoktam lökni, mert jólesik. De túra közben nagyrészt vizet iszom.
10: térkép. Ez az, ami nélkül soha sehova nem szabad elindulni. Még akkor sem, ha kiváló helyismerettel rendelkezünk. Mondhatom, hogy a sokéves túrázásoknak köszönhetően elég jól ismerem a Mecseket, de egyszer sem indulok el térkép nélkül. Még a biztosnak hitt tudás is rögtön megrogyik az első bizonytalanság alkalmával. Számtalanszor kerültem már olyan helyzetbe túrákon, hogy az itiner térképe nem igazán volt használható, így a hivatalos térképhez kellett nyúlnom.
11: fényképezőgép. Utoljára, de nem utolsó sorban a technika. Szeretek fényképezni és több évig fotószakkörbe is jártam, úgy gondolom valamennyire tudok is. Egy Nikon D40 szokott elkísérni a túrákra, ami ugyan helyigényes és sokszor kényelmetlen cipelni, de olyan minőséget produkálni, amit a blog megérdemel. Az utóbbi időben viszont sokszor éreztem, hogy inkább túráznék, mint fényképeznék. Gyakorlatilag nyűgnek éltem meg a fotózást, de kellenek a képek is, így továbbra is minden túrára viszem magammal a gépet.
Ezeken kívül van még nálam egy vékony esőkabát. Nagyon jó kis cucc, olyan, mint egy héjkabát és már többször kihúzott a pácból, amikor ránk szakadt az ég. Persze szendvicseket is szoktam vinni a túra hosszától függően. Napszaktól függően van nálam két fejlámpa tartalék elemekkel, évszaktól függően pedig kamásli. Esetenként, a téli túrákra viszek forró galagonyateát is termoszban, mert az fokozza a végtagok kapilláriskeringését.
Ha kedvet kaptál, kommentben írd meg, hogy neked mik tartoznak az alapfelszereltséghez ha túrázni indulsz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s