felszerelés

Legyünk felkészültek, télen is

Az első igazán nagy havazás még várat magára ugyan, de nem árt tisztában lenni azzal, hogyan is kell egy téli túrára felkészülni. Plusz változókkal is kell számolni ugyanis a tél folyamán, ám ha mindezeket szem előtt tartjuk és felkészülten várjuk az első havat, akkor semmilyen akadály nem lehet egy pompás téli túranap előtt.
Csak pár dolgot kell számba venni annak érdekében, hogy ne kelljen a szekrény aljára száműzni a túrafelszerelést tavaszig. De miben más egy téli túra, merülhet fel a kérdés. Az első és legnyilvánvalóbb dolog maga az időjárás. Sokkal keményebb és zordabb viszonyok várnak ránk kint az erdőben, mint a tavaszi-nyári-őszi időszakban, esetenként extrém körülmények is, melyek lassabb haladást tesznek lehetővé, de még a fagyásveszélyt sem hagyhatjuk szó nélkül. A terepviszonyok is megváltoznak, a hó és jég következtében kialakuló csúszásveszély miatt sokkal jobban észnél kell lenni. Fontos tényező még a túra hosszának becslése, télen ugyanis korábban és hirtelen ránk esteledhet az erdőben, amivel együtt a hőmérséklet is nagyot esik.

Öltözködés
Az első és legfontosabb dolog a jó túrabakancs. Nem feltétlenül kell méregdrága, téli körülményekre gyártott bakancsot venni. Egy jól karbantartott “négyévszakos” bakancs is megteszi, bizonyos feltételekkel. Rendszeres tisztítás és impregnálás mellett a bakancs megőrzi vízhatlan tulajdonságát, ami kulcsfontosságú télen. A bakancsba húzzunk téli, meleg túrazoknit. Amennyiben egy nem elég, duplázzunk. Arra viszont ügyeljünk, hogy ne szorítson, így a keringés nem szenved kárt. Zokniból tanácsos tartalékot vinni, mert ha bármilyen okból átázik, akkor gyorsabban hűl ki a lábunk és ez nagyobb teret enged a fagyásnak.
Egyszerű és nagyszerű kiegészítő a kamásli. Én magam is mindig használom ősztől tavaszig. Télen megvéd attól a kellemetlen jelenségtől, hogy a bakancsunkba hó kerüljön, ugyanis a bakancstól egészen térd alá felér. Ezen kívül véd a sártól, víztől és a nadrág szára sem szakad ki, ha netalán szederbe gabalyodunk, ami azért elő szokott fordulni, ha nem is feltétlenül télen. Mindemellett minimális szigetelő hatása is van.
Nadrágból nem hordok kifejezetten téli változatot, de a polár aláöltözéket sosem hagyom otthon, remekül szigetel és az izzadságot is elvezeti.
Fontos a végtagok és a fej védelme, ezeken keresztül veszíthetjük a legkönnyebben a hőt. A sapka alapfelszereltség, a lényeg pedig, hogy füleinket rendesen takarja. Kesztyűből legjobb az ötujjas és arra is figyeljünk oda, hogy száraz legyen végig a túra alatt. A sál se maradjon otthon, jó szolgálatot tesz, hogy ne fújjon be a cúg, ráadásul a nyakon is nagy mennyiségű hőt adhatunk le sál nélkül.
A felső testnél a réteges öltözködést kell első számú szabályként követni. Vagyis aláöltözék, erre kerüljön 1 vagy 2 réteg polár ruházat, legfelülre pedig a szélnek és víznek ellenálló kabát. A kabát esetében, ami lehet széldzseki vagy – amit én hordok – softshell, fontos, hogy minden nyílásánál összehúzható legyen, ne húzzon be a fagyos téli szél. A legjobb, ha ún. lélegző anyagból készül. Enélkül ugyanis a testünkről párolgó nedvesség nem tud távozni a környezet felé és nagyon hamar belülről ázunk el, aminek az lehet a következménye, hogy az élmények mellett megfázást is viszünk haza. A szigetelő rétegek (polár) és az aláöltözékek tekintetében érdemes a szintetikus anyagú, ún. technikai öltözetet használni. A pamut kerülendő, mert hamar átnedvesednek és csak nagyon lassan száradnak.
A ruházat tekintetében szerencsésebb a feltűnő (sárga, narancssárga, piros, élénkzöld) színek viselése. Egy esetleges eltévedés esetén sokkal könnyebben találhatnak ránk ezekben, a hó fehérjétől merőben elütő színekben.

telitura_01

Kiegészítők
Forró tea termoszban mindig legyen nálunk, segít melegen tartani a testet és a hangulatot is javítja. Az alkohol viszont kerülendő, ugyanis értágító hatása miatt fokozza a kihülés veszélyét. A túrabotok is jó szolgálatot tesznek a téli túrák alkalmával. A csúszós, havas terepen könnyen megtarthatjuk vele egyensúlyunkat, támaszkodhatunk rájuk. Gyalogoltam én már túrabotok nélkül jégbordákká fagyott traktornyomban, nem volt éppen felemelő dolog. Télen a fejlámpa soha ne maradjon otthon, hiszen a lassú haladásból kifolyólag “kifogyhatunk” a természetes fényből, ilyenkor elengedhetetlen a lámpa. Tartalék elemeket is pakoljunk, a hidegben gyorsabban merülnek ez elemek. Emiatt mindig feltöltött telefonnal induljunk útnak, hogy ha bármi baleset történik, akkor azért tudjuk értesíteni a mentőket. Legyen a hátizsákban plusz müzliszelet vagy energiaszelet, a hóban való menetelés több energiafelhasználással jár, ezt nem árt pótolni.

telitura_02

A téli túra
Érdemes a szokásosnál korábban indulni, akár sötétben. Így elkerülhető az, hogy a terepviszonyokból eredő lassú haladás miatt az erdőben érjen az este. Tanácsos lassabb, egyenletes tempót választani, ezzel elkerülhető a túlzott kimelegedés, a megfázás esélye és kevesebb pihenőt kell beiktatni. Ha bármilyen okból kifolyólag a végtagokon a fagyás jelei észleljük, akkor tegyük a következőt: dörzsüljük, masszírozzuk az elfagyott részeket, hogy helyreálljon bennük a normális keringés. A lábunkat mindig tartsuk szárazon, ne adjunk esélyt a nedves zokniban bekövetkező fagyásnak, ezért is tartsunk magunknál mindig pót zoknit.

telitura_03

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s