kirándulás

Évkezdés a Börzsönyben

Mivel szilveszterkor Bernecén voltunk, ezért kitaláltam, hogy megyek egy rövidet a Börzsönyben. Persze más szándék is vezérelt pusztán azon túl, hogy ott tartózkodtam. Ez pedig az volt, hogy kilátogassak a Fekete-völgybe, az egyik kedvenc börzsönyi helyemre, ahol az elmosott kisvasúti sínpálya található. A völgy enélkül is nagyon szép, de azért az omladozó vasútvonal ad neki valamiféle furcsa, kicsit aggasztó bájt.
Január 2-án indultam útnak és nem akartam az egész napot kútba dobni, ezért korán felkerekedtem, már nyolc óra előtt Kemencén, a kisvasút végállomásánál voltam. Bekapcsoltam az endo-t és elindultam. A másik végállomásig nem túl eseménydús igazából a dolog, mert végig aszfalton kell menni. Most azonban a hó és a helyenkénti jégpáncél azért megfűszerezte valamennyire a Vilatihoz való kijutást. Magam mögött hagytam a strandot, az ifjúsági táborhoz érve pedig komoly veszélyre figyelmeztető tábla várt: a jégkárok miatt elvileg kerülni kellett volna az erdő látogatását. Nekem ez az egy délelőttöm volt a kirándulásra, így változatlanul folytattam utamat a völgy felé.

fekete-volgy_01

Itt már a Csarna-patak is elérhető közelségben kanyargott mellettem, útközben pedig 4 őzet riasztottam fel, amik a patakhoz jöttek le inni. Gyors tempóban szaladtak fel a hegyoldalon, fényképezni esélyem sem volt. Végül elértem a Vilatit, ezzel pedig vége volt az aszfaltnak, végre ténylegesen beértem az erdőbe. A kék jelzést követve most kicsit mások voltak a viszonyok, a patak be volt fagyva, ezért az előttem erre járók gyakorlatilag a patak jobb partján haladva kitapostak egy ösvény, azt követtem. Hangyányit aggódtam, hogy emiatt elvétem azt a helyet, ahova igyekeztem, de egész kalandos volt fel-le kanyarogni a helyenként igen szűk helyen és végül a keresett helyet is megtaláltam. Ez pedig nem más, mint az a szép szál fa, amire egy kék jelzés van festve, mögötte pedig a hajdani sínpálya a patakba dőlve.

fekete-volgy_02

Van innen nyári, őszi és immár téli fotóm is. Miután elkészült a kép, elindultam vissza, ekkor volt egy kis időm a völgyet is fotózni. Ugyanazon az útvonalon haladtam vissza is, a végén már kicsit sietve, hogy elérjem a 10 óra után nem sokkal érkező buszt. Ezt sikerült abszolválni, háztól-házig 3 óra alatt megvolt a börzsönyi karikám, a vége kereken 11 km lett.

fekete-volgy_03 fekete-volgy_04 fekete-volgy_05 fekete-volgy_06 fekete-volgy_07 fekete-volgy_08

1 című bejegyzés “Évkezdés a Börzsönyben” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s