szubjektív

Ha csak kevés időd van túrázni: ezekre a mecseki túrákra koncentrálj

Gondoltam összedobok egy erősen szubjektív listát az általam legjobbaknak tartott mecseki teljesítménytúrákról. Hosszú éves túramúltra tekintek vissza, számos rendezvényen megfordultam, persze azért akad olyan is, amit még szeretnék teljesíteni. Utóbbiak így most lemaradnak a listáról viszont nem tartom kizártnak, hogy idővel frissül a bejegyzés. De amit egyszer vagy akár többször is teljesítettem, azokból válogatok most nektek. Elsősorban azoknak, akik nem tudnak túl sok hétvégét túrázással tölteni. Nekik lehet ez egy jó mankó, hogy a kevés rendelkezésre álló idejüket lehetőleg színvonalas túrán töltsék el. Mint azt már említettem, az írás szubjektív, saját élményeken, tapasztalatokon nyugvó sorokat olvashatsz a továbbiakban, de úgy gondolom minden túra hordoz magában szépséget, egyediséget, amik talán általánosíthatók olyan szempontból, hogy az mindenkinek felkeltse az érdeklődését. Az alább olvasható lista nem sorrendet jelöl, nem kívánom versenyeztetni a túrákat, mindegyiknek megvan a maga különlegessége, ami méltóvá teszi a listán szerepléshez.

Mecsek 1800/1000/700/400
választható távok: 40 km/26 km/18 km/10 km
időpont: november eleje
Az évek során a négy távból hármat teljesítettem, így voltam már a 10, a 18 és a 26 km-es túrán is. Bármelyik távot is választjuk, biztosan nem fogunk csalódni. Hamisítatlan mecseki ősz, ráadásul a Kelet-Mecsekben. Már a rajtban érezzük a törődést, a BTHE csapata profin és gyorsan dolgozik, nem kell hosszú percekig sorban állni az itinerért. Hosszúhetényből indulva a táv függvényében egész nagy kört is lehet tenni a gyönyörű Kelet-Mecsekben, számos szépségét felfedezve ezzel. Javaslom, hogy a 18 km-es távnál ne adjuk alább, de ha lehet inkább felfelé menjünk, mert ezek a túrák megmutatják az idilli Kisújbányát. Itt az ellenőrzőponton isteni rétest adnak a Klumpás Konyhán. Nem messze a falutól találjuk a különleges ferde-vízesést. Bebarangolhatjuk a Hidasi-völgyet és megtekinthetjük a Csurgót és persze (minden távon) felkapaszkodhatunk a Mecsek legmagasabb pontjára, a Zengőre. A díjazás igényes emléklap és évenként változó kitűző.

ttk_01

Dombay-tó túrák
választható távok: maraton/35 km/30 km/25 km/15 km
időpont: december vége
A hagyományos mecseki évzáró túra. A még sötétben indulás a fejlámpa fényénél, az elején a Zengő megmászása, majd ereszkedés a Réka-völgybe. Utána pedig a híres-hírhedt Somos-hegy. Aminek az oldalában kell felmászni szalagozást követve, ahol 250 méterre jut 70 méter szint. Igazi tüdőtisztító. Én eddig valahányszor indultam ezen a túrán, a 25 km-es távot teljesítettem, ami a Somos-hegy után Püspökszentlászlónak fordul. A hosszabb távok természetesen körbekalauzolnak a Kelet-Mecsekben, ami mondanom sem kell, télen is gyönyörű látványt nyújt. Püspökszentlászlón járva viszont jobb nem is történhetne velünk, mint az, hogy a Bazsarózsa kulcsosháznál van az ellenőrzőpont. Itt készül ugyanis a legfinomabb tea, mecseki teafű keverékből. Ezt mindenkinek ki kell próbálnia legalább egyszer. A célba Püspökszentlászlón, majd Hosszúhetényen át vezet az út, beérve pedig nagy adag paprikás krumpli vár minden teljesítőre. Valamint nagyon igényes, kézzel rajzolt kitűzők és emléklapok. Sajnos 2015-től már nem rendezik meg a túrát, remélhetőleg csak átmenetileg szünetel és járhatjuk még a Dombay-tó túrák útvonalait.

ttk_02

PITE túrák
választható távok: 30 km/20 km/10 km
időpont: február első fele
Évkezdő túrának nagyon jól beillene, de rendszerint ez a második rendezvény a Mecsekben. A rajt és cél Abaligeten található, innen kiindulva pedig remek kört ígér a túra a Nyugat-Mecsekben. Én a 20-as távot szoktam választani, ami Abaligetről elvisz a Viganvárhoz. Itt a haranglábnál van az első pont, majd innen kell felmászni a Jakab-hegyre. Fent a pálos romoknál találjuk az újabb pontot, ahonnan a zöld jelzésen Orfűre ereszkedünk. A harmadik pontunkat találjuk itt, majd az egész településen keresztülsétálva Abaligetnek vesszük az irányt, vissza a célba. Ezen a túrán a kitűzők szoros tematikát követnek. A teljesítés számával változik a kitűző mintája, az 5., 10. és 15. teljesítésért pedig jelvény jár. A 10-es táv kitűzőin különleges megjelenésű, a 20-as táv kitűzőin mérges, míg a 30-as táv kitűzőin ehető gombákat találunk. A túra teljesítéséből adódó elégedettséget még fokozandó, a célban a forró citromos tea és zsíros kenyér mellé minden túrázó egy-egy szelet almás pitét is kap.

ttk_03

Tenkes túrák
választható távok: maraton/30 km/20 km/15 km/10 km
időpont: március vége – április eleje
Ugyan nem a Mecsek, de ha valaki arra adja a fejét, hogy lemerészkedik a Villányi-hegységbe, akkor a Tenkes túrákat ajánlom. Évről évre az egyik legjobb teljesítménytúra a környéken. Jó hangulatú, rengeteg indulóval, remek útvonallal, ami gyakorlatilag a Villányi-hegység nyugati részének minden felkeresésre érdemes részét érinti. Az ellenőrzőpontokon az ellátás bőséges, a szervezők készségesek és mindig akad helyi bor is, amit kóstolni lehet. Az időpont ideális, a tavasz legszebb időszakában rendezik, így nincs túl meleg, sem túl hideg. Igaz ugyan, hogy volt olyan év, amikor szeles és esős volt az idő, dagonyákkal teletűzdelve, de ez a táj még így is megéri a fáradtságot. Jó hír, hogy 2013-tól rendezik a túra éjszakai változatát augusztusban, kicsit módosított útvonalon 10-es és 20-as távokon. Szintúgy nagy élmény, nem fog csalódni az, aki ennek teljesítésére adja a fejét.

ttk_04

Kelet-Mecseki Barangolások
választható távok: 30 km/26 km/15 km
időpont: augusztus vége
Az ideális nyárzáró túra, ráadásul kreatív formában. A lényeg, hogy az itineren szereplő Kelet-Mecsekben található kulcsosházak közül kell felkeresni legalább hármat (15 km). Ha pedig nagyon mehetnékünk van, akkor pecsételtethetünk öt (26 km) vagy akár mind a hat (30 km) háznál. Ebben áll a kreatív rész, no meg abban, hogy elvileg magunk választhatjuk meg az útvonalat (a szervezők csak ajánlást adnak az itineren) és a házak felkeresésének sorrendjét. Persze azért kicsit kötve van a kezünk a pontok nyitva tartásával, így annyira azért nem lehet kreatívkodni. Az viszont biztos, hogy ha valaki felkeresi mind a hatot, az szép kört tesz a Kelet-Mecsekben, nem lesz hiányérzete a túra végeztével. Én megjárta már mind a három távot, mindegyik csodás, de persze itt is a leghosszabbat ajánlom mindenkinek, így sorra járhatja a Betyártanyát, a Vár-völgyi kulcsosházat, a kisújbányai kulcsosházat, a Réka-kunyhót, a Vörösfenyő kulcsosházat és nem utolsó sorban a Bazsarózsa kulcsosházat.

ttk_05

Esti Mecsek/Mecsek éjszakai
választható távok: 16 km/37 km
időpont: szeptember vége
Az éjszakai túrázás mindig különleges élményt nyújt. A sötétség, a csillagok fénye, az éjszakai erdő zajai, a fejlámpa fénye. Mind csupa olyan dolog, amit legalább egyszer meg kell tapasztalni. Nincs is erre jobb lehetőség, mint az FBTE éjszakai túrája. Erőnléttől függően két távból választhatunk, a kis kör 16 km-es, a nagy pedig 37. Talán mondanom sem kell, mindkét táv nagyszerű élményeket nyújt, csak szorgalmazni tudom, hogy minél több éjszakai túrára nevezzetek. Üröm az örömben, hogy a Mecsekben évente maximum három éjszakai túrát rendeznek, ehhez jön még hozzá az éjszakai Tenkes túra. A tartalék elemeket ne hagyjátok otthon!

ttk_06

Mecseki Láthatatlanok Nyomában
választható távok: 56km/28 km/14 km/7 km
időpont: október 23-hoz legközelebb eső hétvége
Az ’56-os mecseki forradalmároknak állít emléket a túra, veterán járműbemutatóval. Sőt, bizonyos távokon az indulókat egy korabeli Csepel platóján viszik a tényleges rajthelyhez. Eddig csak egyszer voltam ezen a túrán, a 28 km-es távon, de azonnal a szívemhez nőtt a túra. Nagyon igényes mind a szervezés, mind pedig az útvonal. A rajtban színes, laminált itinert adnak a túrázóknak, útvonalleírással kiegészítve. A célban pedig kitűző és szintén laminált emléklap jár a teljesítőknek. Az őszi erdő szép arcát mutatja a túrán, a természet bőségét a célban lévő ellátás egészíti ki. Gulyásleves, zsíros kenyér, palacsinta, almás pite. Egyetlen negatívum sem jut eszembe a túrával kapcsolatban, egyike a legjobban szervezett és lebonyolított mecseki túráknak.

ttk_07

1 című bejegyzés “Ha csak kevés időd van túrázni: ezekre a mecseki túrákra koncentrálj” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. [url=http://kepfeltoltes.hu/view/150827/dd5a9d005011c69b985193f764e91947_www.kepfeltoltes.hu_.jpg]

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s