A hazai turistajelzések

Sokszor, sok helyen írtak már erről a témáról, de úgy gondolom ezt nem lehet elégszer feldolgozni. Amikor valaki/valakik kirándulni vagy túrázni indulnak itthon, akkor néhány alapvető dologgal tisztában kell lenniük. Az egyik ilyen fontos pont a jelzések ismerete, hiszen ha ezzel tisztában vagyunk, akkor akár térkép nélkül is – amit egyébként egyáltalán nem ajánlok – találhatunk forrást/kutat vagy lakott települést utunk során. Legutóbb 2019. októberében segítettem ki egy fiatal párt Galyatetőtől nem messze a túrájuk során, akik még térképpel sem voltak igazán a helyzet magaslatán.

Panoráma út, Jakab-hegy, Mecsek

A jelzések számos formában és színben találhatók meg a legkülönfélébb tereptárgyakon, fákon, köveken, sziklákon, villanyoszlopon, kerítésen. Elsőre riasztó lehet a gondolat, hogy ezek alapján kell és lehet tájékozódni, de nem kell aggódni, hiszen logikus rendszer áll mögötte. Magyarországon a turistajelzések egységesek, vagyis bármerre megyünk az országhatáron belül, mindenütt ugyanolyan jelzéseket fogunk találni. Lássuk, milyen jelzésekkel találkozhatunk túráink során.

I. Sáv jelzés – vándorutak
A fontosabb kiindulási pontoktól – ilyenek a településközpontok, közlekedési állomások vagy megállóhelyek, turistaközpontok – induló jelzéseket vízszintes sávval jelölik. Jellemzőjük, hogy más fontos pontokig haladnak, tájegységen/tájegységeken keresztül. Ezek között a vándorutak között több olyan is van, melyek sajátos jellegűek vagy célúak, valamint névvel is el vannak látva. A jelzések színének is szerepe van, egyfajta rangsort jelöl, mely a kékkel indul, majd piros, sárga és vegül zöld.
kék sáv: hosszútávú, országos jelentőségű utak jelzésére használják (pl. Országos Kéktúra) vagy olyan útvonalakra, melyek egyes térségekben jelentős útvonalnak minősülnek (pl. Börzsönyi Kék)
piros sáv: megyei vagy regionális jelentőségű vándorutak jelzése (pl. Dél-Dunántúli Piros) vagy egyes kiemelt jelentőségű helyi útvonalak
sárga és zöld sáv: a kék és piros sávjelzés mellett helyi jelentőségű vándorutak jelölésére szolgál (pl. Mecseki Zöldtúra)

Országos Kéktúra pecsételőhely a Sikárosi erdészháznál

II. Funkcionális mellékutak
A mellékutak a vándorutakba csatlakoznak, a jelzésük pedig utal a szerepükre. A jelzés színe pedig attól függ, hogy milyen színű vándorútba kapcsolódik. Ha pedig két különböző színű vándorutat kapcsol össze, akkor a magasabb rendű útvonal színét kapja. Ezek a mellékutak olyan érdekes helyekre és látnivalókhoz vezetik el a túrázót, melyek nem közvetlenül a vándorúton helyezkednek el, ilyen formán rövidebb-hosszabb kitérőkkel még több élményben lehet részünk.

Schaffer-kút 2010-ben, Börzsöny

kereszt: a sáv jelzésű utak föbb kapcsolódási pontjait jelöli. Ennél fogva jelölhet két sáv jelzés közötti átkötést vagy valamelyik útból kiinduló és abba visszacsatlakozó útváltozatot. Ezek mellett jelölhet leágazásként egy fontos helyet, ilyen módon bekapcsolva azt az úthálózatba.
háromszög: hegycsúcsra vagy kilátóhelyhez vezető jelzés
négyzet: településre, szálláshelyre, közlekedési lehetőséghez vezet
kör: forráshoz vagy vízvételi helyhez fut
ómega: barlanghoz visz
L alakú jelzés: romokhoz vezet
emlékmű jel: emlékművekhez
pecsét jelzés: túramozgalmi útvonal pecsételőhelyéhez vezet, abban az esetben, ha az nem a vándorút útvonalán található

III. Sajátos célú útvonalak
körséta és körtúra: jelzésükre a háromnegyed kört használják. Jellemzőjük, hogy ezek az útvonalak visszatérnek a kiindulópontba, mint pl. szálláshelyek, turistaközpontok, közlekedési állomások, parkolók. A legtöbb esetben 1-2 órás sétával végigjárhatók ezek az útvonalak. Ilyen pl. a Mecsekben a Rotary-körsétány.
tanösvények: manapság már egyre jobban terjed a T alakú jelzés, azonban a tanösvények jelölése nem egységes. Vagy táblával jelölik, vagy a tanösvény jellegére utaló növénnyel, állattal (pl. Abaligeten denevérrel) vagy szimplán a körséta úvonala egyben tanösvény is, külön jelzés nélkül.

IV. Zarándokutak
Hazánkban hat nagy, országos vagy nemzetközi jelentőségű zarándokútvonal található.
Szt. Márton út: sárga sávjelzés
Szt. Jakab út: sárga kagyló jelölés, Budapesttől Lébényig, majd tovább az osztrák becsatlakozásig
Szt. Erzsébet: piros virág jelölés, Sárospatakot Kassával köti össze
Via Margaritarum – Gyöngyök útja: sárga gyöngysorral jelölik, Mátraverebély-Budapest-Mariazell közti útvonal
Magyar Zarándokút: sárga kettőskeresztes nyíl jelzés, Esztergomot Máraiagyűddel köti össze
Mária zarándokút: m betű jelölés, a Mariazell-Csíksomlyó közti alap útvonalak lila m jelzést, az észak-déli fő útvonalak kék m jelzést kapnak, míg a hálózathoz csatlakozó, további helyi vagy térségi jelentőségű máriás útvonalak és útváltozatok rangsoruk szerint egyéb színeket vehetnek fel.

Börzsönyi Kék és Mária zarándokút, Bernecebaráti

V. Nem gyalogos útjelzések
terepi kerékpáros útvonalak: kerekpáros piktogram, különféle színekben
síút: hagyományosan X jelzés (pl. Börzsöny, Bükk), vagy pedig két függőleges vonal
horgony: kikötésre alkalmas helyeket jelöl, amiket csónakszállító járművel is meg lehet közelíteni

Horgony jelzés Tésa közelében az Ipolynál
Börzsönyi Kék

felhasznált irodalom: http://www.turistajelzes.hu/utak-es-jelzesek

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s