Tenkes 5 éjszakai (2020. 08. 08.)

Őszintén megmondom, utána kellett néznem, hogy mikor voltam utoljára teljesítménytúrán, mert fogalmam se volt róla. Kiderült, hogy 2018. áprilisában voltam utoljára egy 10 km-es éjszakai tt-n. Nem ma volt, annyi biztos. A hátterében az áll, hogy valamikor 3,5-4 éve váltottam a salakról és kezdtem terepen futni, ezzel együtt pedig gyorsult a tempó és már lassúnak éreztem a túrázást. Tudom, hogy más a futás és más a túrázás, de a figyelmem teljesen a terepfutás felé ment. Azóta is futok, de az utóbbi időben elkezdett hiányozni a túrázás, ezért is néztem rá pénteken a tt naptárra. Meglepődve láttam, hogy másnap rendezték a Tenkes Éjszakai túrát, amit eddig 3-szor teljesítettem és minden alkalommal jó élmény volt.

Ebből indulva beszéltem rá Brigit, hogy menjünk el, mert jó lesz és nagyon nem kell magunkat kifárasztani, elég lesz a 7 km-es táv. Így aztán kényelmesen valamikor negyed 8 után értünk le Máriagyűdre, a rajtba. Gyors regisztráció és kezdetét vette a túra. A közösségi háztól északra indultunk, felfelé egészen a templom lépcsőihez. Itt jobbra fordultunk és váltottunk az addig követett piros sávról a sárga sávra. Máriagyűd lakóházai és présházai között kanyarogtunk, majd 1,5 km megtétele után értük el az első ellenőrzőpontot, a Szentkutat.

A pecsét begyűjtése után a sárga keresztet követtük. Tovább kanyarogtunk a hétvégi házak között, majd egy jelzésváltás a sárga sávra. Még egy két-kanyar, végül pedig elértük a bozótos szélét, melyben keskeny ösvény kezdett emelkedni felfelé az Akasztóra. A bozótosból kiérve sziklagyepben haladtunk tovább, de nem sokáig, mert egy balos ívet követően ismét bozótos következett. A tempót kicsit vissza is vetette a párás meleg, csak lassan haladtunk felfele. Kiérve a bozótból kerítés mellett haladtunk a szalagozást követve. Közben pedig besötétedett annyira, hogy előkerültek a fejlámpák. A szalagok szőlőtőkék mellett vettek. fel a Csukma-kereszthez, itt volt a túránk 2. ellenörőzpontja. Pecsétet megkaptuk, majd lehetőségünk volt belenézve egy távcsőbe is, amit egy úr hozott oda ki. A Jupitert és holdjait lehetett látni a távcsőben, frankó volt nagyon.

Ezek után a piros sávot követtük a gerincen nyugati irányba. Ez egy elég gyors szakasz, hamar elértük azt a pontot, ahol a kék sáv csatlakozik bele a pirosba. Haladtunk tovább, nemsokára pedig a 3. pecsétet kaptuk az itinerre. Innen továbbra is a piros sávon haladtunk, ami hamar lejteni kezdett, így aztán nagyon hamar visszaértünk Máriagyűdre. Aszfalton értünk vissza a templomhoz, onnan pedig már a cél várt ránk. Beérve megkaptuk a kitűzőinket, belekóstoltunk a zsíros kenyérbe, ami ilyenkor, a túra végén elképesztően jól tud esni. Kellemes fáradtsággal zártuk a túrát, várom a következőt.

Tenkes 5 éjszakai
időpont: 2020. augusztus 8., helyszín: Villányi-hegység
táv (k. sz.): 7,4 km, szint (k. sz.): 263 m, idő (ó:p): 2:10

Egy hozzászólás Új írása

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s