Tenkes 5 éjszakai (2022.08.06.)

Már többször is írtam róla, hogy mennyire szeretem az éjszakai túrákat, ezért aztán múlt hét szombaton megint a Tenkes éjszakai teljesítménytúrán jártam. Ezt legutóbb 2020-ban teljesítettem, akkor szintén az 5-ös távot, idén is arra esett a választás. Leginkább azért, mert ezen a héten már túráztunk 31 km-t az OKT-n Mesivel és úgy döntöttünk, hogy elég lesz a valamivel több, mint 7 kilométer.

Este 7 után pár perccel érkeztünk meg Máriagyűdre, a közösségi házhoz, ahol a túra bázisa volt. Gyors nevezést követően indultunk neki a választott távnak. Az itinert böngészve tűnt fel, hogy szerencsére most más útvonalon tekereg a túra útvonala. 2 éve a Máriagyűdtől keletre lévő területen vitt a kijelölt útvonal, most viszont nyugatra volt felrajzolva a követendő pálya.

A rajthelyről kijőve balra fordultunk és a piros sáv jelzésen indultunk meg felfele a kegytemplomhoz. Az első lépcsősort elérve jobbra fordultunk és a lemenő Nap narancs fényében váltottunk jelzést a piros körútra.

Hamarosan már a Kálvária stációi között emelkedett velünk az út, melyen felérve szintben haladtunk tovább és pár perc múlva értük el első ellenőrzőpontunkat a Fájdalmas Szűzanya szobránál. Pecsétet és cukorkát kaptunk, majd indultunk is tovább, meredek mászás következett, fel a piros háromszög jelzésen. A sűrű erdő kezdett ritkulni, bokrosabb gyep vette át a helyét és egy nyílt tisztáson értünk el a második ellenőrzőpontra. Innen szép kilátás nyílt déli irányba, alattunk Máriagyűd terült el.

Kicsit nézelődtünk, majd nekiduráltuk magunkat a következő emelkedőnek, innen ugyanis a gerincre kellett feljutnunk. Ugyan meleg volt még, de egész végig fújt a szél, így kicsit azért csökkent a hőérzetünk, ami így kellemes volt. Ez a szakasz már kevésbé volt meredek, nem telt sok időbe feljutni az esőbeállóhoz. Ez pedig azt jelentette, hogy már a gerincen vagyunk és a kék sáv jelzésen gyalogoltunk tovább nyugati irányba, a következő pontunk felé haladva.

Az útvonalunk itt hol emelkedett, hol lejtett, de alapvetően jól lehetett haladni rajta. Az erdei ösvénnyel együtt kanyarogtunk, közben pedig elhagytunk pár kihelyezett információs táblát. Ezt követően a kék és sárga sáv jelzések találkozásakor az elágazásban balra fordultunk, az erdei pihenőhöz, itt kaptunk a harmadik pecsétünket. A kék háromszögön indultunk tovább, rövid, kanyargós, szűk ösvénnyel bíró erdei szakasz következett, ami a lokátoros aszfaltúthoz vitt. Itt volt kihelyezve a Tenkes túrákra jellemző ellenőrző bója és zsírkréta.

Behúztuk az X-et a menetlevél megfelelő helyére és elkezdtünk ereszkedni a műúton. Az utat övező terület jobb oldalán a fakitermelés miatt jókora lyuk éktelenkedik, amely láttatni engedi innen a távolban lévő Mecsek vonulatait. Mivel viszonyleg korán rajtoltunk és jó tempóban haladtunk, ezen a szakaszon még bőven volt természetes fény, megálltunk egy percre nézelődni.

Az aszfaltos úton lefele haladva jobb kanyart vettünk egy széles, köves földútra, mely a fonódó kék és sárga sáv jelzésekkel volt ellátva. Az út elhaladt a levágott terület alsó részén, itt pár őzet is láttunk szétfutni közeledtünkre. Megint jobbra fordultunk, nagyon rövid erdős szakasz után értünk vissza az erdei pihenőhöz, ahol újabb pecsétet kaptunk és innen a sárga sáv jelzést követve indultunk tovább a túra utolsó szakaszára. Ezen a ponton kerültek elő a fejlámpák a hátizsákból, mert a természetes fény már kevés volt és a sűrű erdei szakaszon már szükséges volt azt kiegészíteni a lámpáink fényével. Ahogyan eddig mindig, most is sorra jelentek meg az apró, zöld fénypontok az ösvény mellett. A farkaspókok szemei is visszaverik a fényt, így nagyon könnyű rájuk bukkanni. Némely példány egészen közel várakozott az erdei ösvény széléhez, így aztán még fotózni is lehetett őket.

Egyébként a téma iránt érdeklődőknek ajánlom Ujvári Zsolt két évvel ezelőtti NatGeo cikkét, amiben a hazai farkaspókfélékről ír.
Sok már nem volt hátra a túrából, folyamatos ereszkedés közben a kilátóból még egyszer lenéztünk Máriagyűdre.

A sárga sáv jelzést egészen a református templomig követtük, itt jobbra fordulva a sárga kereszten ereszkedtünk tovább, már Máriagyűdön. Csak egy hosszú egyenes választott el a céltól, amin végigsétálva ismét a közösségi házban voltunk. A célpecsét és kitűző átvétele után kint pakoltunk le a ház előtt, mert a szél még mindig kellemes hőérzetet biztosított. A Tenkes túrákat szervező Tenkes Természetbarát Egyesület minden alkalommal szívélyesen fogadja a túrázókat és a túra végeztével bőséges “lakomával” várja a teljesítőket. Mi zsíros kenyeret ettünk hagymával, de még számtalan lehetőség állt rendelkezésre. Evés után köszöntünk el a rendezőktől és indultunk el haza pihenni.

Tenkes 5 éjszakai
időpont: 2022. augusztus 6., helyszín: Villányi-hegység
táv (k. sz.): 7,3 km, szint (k. sz.): 330 m, idő (ó:p): 2:04

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s