Télies Mecsek 16 (2023. 01. 14.)

Újabb évkezdés, ami azt jelenti, hogy Éger-völgyben gyülekező van a Télies Mecsek teljesítménytúrán. Aztán lehet, hogy megfontolandó lenne megint átnevezni a túrát, immár tavaszias Mecsekre vagy valami hasonlóra. Persze ez egyáltalán nem panasz, hogy szép napsütéses időben túráztunk, csak a tél, mint olyan, lassan kiveszőben van erre felénk.

Hárman vágtunk neki a 16-os távnak, mi ketten, valamint Krisztián kollégánk, aki már ott várt minket a rajtban, mert pár perces késéssel érkeztünk meg. A nevezés gördülékenyen és jó gyorsan ment, 8 óra után pár perccel már el is indultunk. Az útvonalat jól ismertem, jó párszor jártam már ezen a túrán. A zöld sáv jelzést kezdtük követni, ami szépen lassan vitt minket felfelé.

Először a Mohosi-kis kutat értük el utunkon, majd nemsokára már a kis tó partján voltunk, de ezúttal nem Éger-tető fele mentünk, hanem jobbra leváltunk az eddigi utunkról és a zöld kör jelzést követve folyattuk a felfele. Érdekes, de én ezen a jelzésen mindig csak lefele jövök a Jakab-hegyről. Annak ellenére is, hogy ez a legrövidebb útvonal fel a kilátóhoz. Valamiért nekem nem szimpatikus felfelé. De ezúttal nem volt választásom, a kör jelzést követtük. Szépen gyűjtöttük a szintet, lépésről lépésre, míg meg nem érkeztünk a kelta földvárhoz, ahonnan nem volt már messze a kilátó, vele együtt pedig az első pecsét a menetkartonra. A lenyomat mellé csokit is kaptunk, ezt megköszönve indultunk tovább, a Dél-Dunántúli Kéktúra jelzését követve.

A kék jelzésnek ezen a szakaszán már elég jártam, kifejezetten örültem, hogy a túránk erre vezet. Kezdetben ereszkedik az út és a kedvenceim, bükkfák mellett vezet a földút. Ami a mai napon inkább “sárút” volt, mert a túrát megelőző napokban többször is eső áztatta a Mecseket. Vészesnek nem mondanám a sár mennyiségét, mindig találtunk alternatívát arra, hogy elkerüljük.

Hol lefele, hol pedig felfele gyalogolva fogyott egyre a távolság, közben pedig továbbra is tavaszias idő kísért bennünket. A Patacsi-mező előtt természetesen a megszokott dagonya várt minden arra járót, de itt már formálódik egy új ösvény a fék között ennek megkerülésére. Az erdészháznál keresztezte a kék kereszt a mi jelzésünket, de mi továbbra is a kék sávot követtük. Enyhe bal kanyart követően haladtunk tovább. Már nem volt vissza sok szintemelkedés előttünk ezen a szakaszon és nagyjából azon a ponton, ahol a kék rom jelzés másodszor találkozott a miénkkel, megkezdtük az ereszkedést Remete-rétre. Ezen a szép tágas pihenőhelyen volt a második pecsételőpontunk és egyben frissítőpontunk is. Rengetegen voltak itt, nem csoda, a jó idő sokakat kicsalt a természetbe. Én a legjobban a forró teát vártam, mert enyhe idő ide vagy oda, azért jó érzés volt, ahogyan a fém bögrémen keresztül a kezeimet melengette. Megpihenve kicsit megettük a szendvicseinket, majd nekilódultunk a túra utolsó szakaszának.

A jelzésünk a továbbiakban a piros sáv volt, ezen hagytuk el Remete-rétet é kezdtük meg a visszafele vezető utat a célba. A jelzésen halad a Kismély-völgyi Pro Silva tanösvény. Itt két útvonal közül lehet választani, a kis vagy a nagy kör megtételével. A nagy kört választva 10 állomáson keresztül ismerhetjük meg az erdőt és annak működését. Aki kedvet kapott hozzá, az további információkat itt talál: Kismély-völgy Pro Silva tanösvény

Ahogyan kanyarogtunk lefele utunkon, beértünk Mecsekszentkútra, magunk mögött hagytuk a haranglábat és visszatértünk az erdőbe, párhuzamosan haladva a műúttal. Két fahídon is átkelve egyre közelebb értünk ahhoz a ponthoz, ahol át kellett kelnünk a műúton. Ezt követően már a Pécs-Orfű kerékpárúton gyalogoltunk tovább. Szerencsére ez a szakasz már nagyon rövid volt, nem sokat kellett aszfalton mennünk, nem telt sok időbe, hogy visszaérjünk Teca Mama vendéglőjéhez, a túra céljába. A nevezéshez hasonlóan a célba érkezés adminisztrációja is gyorsan ment, az emléklappal és kitűzővel a kezünkben vártuk a virslinket. Kiülve a kerthelyiségbe elfogyasztottuk azokat, majd búcsút vettünk egymástól és elindultunk haza.

Télies Mecsek 16
időpont: 2023. január 14., helyszín: Nyugat-Mecsek
táv (k. sz.): 15,4 km, szint (k. sz.): 620 m, idő (ó:p): 4:06

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s