RP-DDK 09: Abaliget vá. – Zobákpuszta

Miután a Zselicben elkezdtük a DDK-t, hamar megérkeztünk a “hazai pályára”, nevezetesen a Mecsekbe, illetve annak határához az abaligeti vasútállomásnál. A DDK 9. számú túráját közvetlenül az után kezdtük el, hogy a 8-as számút befejeztük, ugyanis odaérve a vasúthoz, rövid pihenő után mentünk is tovább, eleve így terveztük meg előzőleg az aznapi túránkat.

RP-DDK 09. sz. túra: Abaliget vá. – Zobákpuszta
Abaliget vá. – Abaligeti barlang, 2023. április 30.

Az abaligeti vasútállomásra érve aznap már 27,7 km volt a lábainkba, így aztán megpihentünk az árnyékos padon és megebédeltünk. A pihenést követően töltöttünk vizet és nekiindultunk az aznapra tervezett plusz 5,2 km-nek, ami az Abaligeti barlanghoz vitt minket. Az előzetes tervezés során döntöttünk úgy, hogy a 9-es túra első szakaszát még hozzátesszük az aznapi túrához.

Nekiindulva átkeltünk a vágányokon, majd nagyon röviden a sínpálya mellett haladva hagytuk magunk mögött az állomás épületét, majd balra fordulva elkezdtünk emelkedni és egyre beljebb kerülni az erdőbe és a forgalom zaját mind inkább magunk mögött hagytuk. Szépen haladtunk előre a szép napsütéses időben és már akkor tudtam h meg fog kapni a Nap. Utóbb kiderült, hogy ez pontosan így történt. Hozzávetőleg a táv feléig haladtunk erdőben, majd kiértünk az erdősávval kísért, szelíden hullámzó, virágos rétre. Ahogy már írtam is, nagyon szeretem a tágas tereket a túrákon, hogy alaposan köbe tudjam kémlelni az engem körülvevő tájat. Így gyalogoltunk, amíg el nem értük a Köves-dűlő DDK információs táblát, ahonnan már teljes pompájában ráláttunk Abaligetre és az azt körülvevő élénk sárga repcetáblákra.

Idilli kép volt, időztünk is egy kicsit, majd a széles földúton elkezdtünk ereszkedni a település felé. Hamar eldobtuk az előzőleg összegyűjtött szintet és már Abaliget határában voltunk. Egy jobb és egy azt követő bal kanyar után gyakorlatilag már a Rózsadomb utca végében találtuk magunkat és már láttuk magunk előtt a horgásztavat. Elsétálva mellette és a nagy parkolón átkelve már a csónakázó tónál voltunk, egy perccel később pedig már az Abaligeti cseppkőbarlangnál, ahol benyomtuk aznapi utolsó pecsétünket, majd egy hideg üdítő társaságában pihentük ki az aznapi 27,7 + 5,2 km megtételét és vártunk Mesire, aki kocsival jött értünk. Miután megérkezett, bepakoltunk az autóba és hazafele vettük az irányt.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s