Rólam

Üdvözöllek a blogban!

Kérlek engedd meg, hogy röviden bemutatkozzam! Kis-Vörös Szabolcs vagyok, Pécsett születtem és itt is élek. Kiváltságos helyzet ez, hiszen itt a Mecsek lábánál minden feltétel adott egy kellemes kirándulás vagy túra megejtéséhez. Kis koromtól fogva rendszeresen felkerestem a Mecsek erdeit, eleinte szüleimmel, majd a barátokkal.

Első találkozásom a teljesítménytúrázással még 2005-ben történt, amikor egyetemi csoporttársakkal indultunk el a Mecsek Éjszakai túrán. Sajnos a nevezési idő legvégére sikerült csak odaérnünk, így eleve hátránnyal indultunk. Ennek és még pár hátráltató körülmények az lett az eredménye, hogy nem tudtuk teljesíteni a túrát. Így aztán az útvonaláról letérve az orfűi Négy Fenyő kulcsosházban vészeltük át az éjszakát egy budapesti társaságnál. Nem fogtuk fel kudarcként, hogy nem sikerült teljesíteni a távot, éppen ellenkezőleg, remekül éreztük magunkat. Ezután kis szünet következett, habár a teljesítménytúrázás, mint szabadidős tevékenység és sport nagyon tetszett, mégis az egyetemi feladatok mellett nem volt időm és energiám túrázni. Aztán 2009. tavaszán minden megváltozott, amikor a diplomamunkámhoz végzett terepi kutatás során megismerkedtem Nórival, aki rendszeresen járt teljesítménytúrákra. Még ez év novemberében mentem el vele a Mecsek 400 rendezvényre, ettől kezdve pedig nem volt megállás. A rá következő évben nem voltam túl sokszor túrán, de legalább pár rendezvényre eljutottam. 2011-ben aztán már sűrűsödött az egyéni túranaptáram, 2012-ben pedig szinte minden mecseki túrán ott voltam.

A túrák alkalmával másik kedvelt időtöltésemnek, a fotózásnak is tudok hódolni. Próbálom úgy visszaadni a túrák alkalmával bejárt útvonalak szépségét, hogy az kellőképpen kedvcsináló legyen mindazok számára, akik éppen olvassák a bejegyzést. Igyekszem kerülni a közhelyes fotók készítését, hogy tényleg érdekes és érdekfeszítő képek készüljenek egy-egy túra alkalmával. Persze néha becsúszik pár átlagos kép is, de ez benne van a pakliban. Imádom a természetet és az erdőt járni, talán ebben gyökerezett az, hogy végül igen erős természettudományos érdeklődésem alakult ki, ami odáig vezetett, hogy a pedagógusi pályát választottam, és biológia-egészségtan tanárként végeztem a PTE-n. A teljesítménytúrázáson kívül persze szeretek kirándulni is mindenféle időkorlát és kötöttség nélkül. Ezekre a kirándulásokra legtöbbször a párommal megyek, akinek a Börzsöny lábánál van a szülői háza, így egy-egy hazalátogatás alkalmával a Börzsöny vadregényes bérceit is be szoktuk járni, érintettük már többek között a Csóványost, a Nagy-Hideg hegyet, vagy éppen Drégely várát. Mivel a Dunakanyar a szülői háztól szinte csak kőhajításnyira van, a Déli-Börzsöny is szerepelt már az úti céljaink között, köztük pl. a  Szent-Mihály hegy. De megfordultunk már a Duna túlpartján is, végigjártuk a csodás Rám-szakadékot és lepillantottunk az alattunk elterülő Dunakanyarra Dobogókő mellett a Prédikálószékről is.

Telik-múlik az idő és ezzel együtt törvényszerű, hogy a teljesítménytúrázásban is elérjen ezt-azt az ember. Bár sosem a dicsőségért és a hencegés miatt túrázom, de bizonyos alkalmakkor világgá kiáltom, hogy éppen hol is tartok a véget nem érő úton. Bizonyára minden túrázó jegyzi magának a teljesített távok összegét, csak azért, hogy naprakész legyen a saját teljesítményét illetően. Nekem egy mérföldkő 2013. december 28-án került az utamra, amikor a “Dombay-tó 25” túrán összegyűlt az 1000 km a teljesített távokból. Ezt sehol nem jegyzik, nem jár érte semmi, de nekem jóleső érzés, szép kerek szám. És mit tehet ilyenkor a túrázó? Elmosolyodik, megrántja a vállát és gyűjti tovább a kilométereket.

DSC_0509

A blogban ezen kalandozások leírásait találod, a fotókkal megspékelve. Remélem kellemes telik az itt eltöltött időt és bízom benne, hogy valamely leírás ösztönöz majd arra, hogy a gép elől felállva kilátogass a szabadba. Jó szórakozást kívánok a blog olvasásához, az előtted álló túrákhoz! És ne feledd,

a járt utat a járatlanért mindig hagyd el!

Mérföldkövek

 • 2009
  első teljesítménytúra (11. 07.)
 • 2012
  Baranya Teljesítménytúrázója – arany fokozat
 • 2013
  1000 km összes túratáv (12. 28.)
  Bronz fokozatú túrafüggő (turafuggo.hu)
 • 2014
  A Börzsönyi Kéktúra teljesítése (2012-2014, táv: 62,47 km, összes szint: 3565 m)
  Bronz fokozatú túrafüggő (turafuggo.hu)
 • 2015
  I. Pécs-Orfű félmaraton teljesítése 02:02:04-es idővel (05. 23.)
  Az Országos Kéktúra megkezdése (10. 27.)
 • 2016
  II. Pécs-Orfű félmaraton teljesítése 02:25:05-ös idővel (05. 21.)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s