A Mecsek kora tavaszi színfoltjai

A tavasz beköszöntével egyre inkább “színesedik” a Mecsek, életre kelnek a kora tavaszi aszpektus lágyszárú növényei és igyekeznek még azelőtt virágozni és termést érlelni, hogy a lombtakaró kiteljesedne és a talajszintre lejutó fény nagy mennyiségét felfogná. Természetesen az sem mindegy, hogy milyen erdőtípusban keresgélünk, de ezt a szempontot most félre tesszük és azt vizsgáljuk, hogy jelenleg milyen virágokkal futhat össze az ember egy-egy kirándulás, túra alkalmával. A bejegyzésbe a teljesség igénye nélkül válogattam be növényeket, leginkább azokat, amelyek a szépségükkel hívják fel magukra a figyelmüket.

Leánykökörcsin
Száraz gyepekben kell annak kutakodni, aki az egyik legszebb kora tavaszi növényünk virágjaiban akar gyönyörködni. Ehhez déli kitettségű sziklagyepeket ajánlok, a Mecsekben több területen is előfordul. Egyik érdekessége a dús szőrtakaró, amely a hideg ellen védi a növényt. Másik érdekessége pedig a mélyre hatoló, erőteljes karógyökér, ily módon maximalizálta a vízhez való hozzájutást a száraz élőhelyen. A virágok igen mutatósak, de a leánykökörcsin védett faj itthon, ezért senki ne szedjen belőle a tavaszi virágcsokorba. A természetvédelmi értéke 10000 Ft. Beporzói a poszméhek.

Leánykökörcsin
Leánykökörcsin

Hóvirág
Talán ezt a fajt be sem kell mutatni, mindenki nagyon jól ismeri. Hagymás kora tavaszi növényünk, két levelet és tőkocsányt növeszt, melyen egy virág található. Nagyon gyakran már a hó alól előbújva is megtalálhatjuk a virágokat. A hóvirág Natura 2000-es közösségi jelentőségű faj, itthon 2005. óta védett, eszmei értéke 10000 Ft. A védettsége ellenére az állományaira nézve jelentős gondot okoz az előhelyek degradációja, megszűnése.

Hóvirág

Szártalan kankalin
A szártalan kankalint tőlevélrózsa és rövid tőkocsány jellemzi, ez a kombináció pedig sok esetben nyújt olyan látványt, mintha a növénynek valóban nem lenne szára. A virágok sok nektárt termelnek, emiatt pedig tömegével vonzzák a beporzókat, főként méheket és citromlepkéket. Magyarországon ez is védett növény, eszmei értéke 5000 Ft.

Szártalan kankalin

Odvas és ujjas keltike
Ez a két keltike faj első ránézésre teljesen egyforma lehet a felületes szemlélő számára, ám nagyon könnyen megkülönböztethetők egymástól. Ugyanis az odvas keltikének a virágzatban található murvalevelei ép szélűek és tojásdad alakúak. Ugyanakkor az ujjas keltike murvalevelei, ahogyan a neve is mutatja, ujjasan behasadtak és ugyancsak tojásdad alakúak. Mindkét növény esetében közös, hogy két színváltozatban figyelhetjük meg a virágzatot, ami lilás színű, vagy pedig fehér virágokat hord. Egyik faj sem védett itthon, ennek ellenére ne legyenek a tavaszi csokrunk díszei.

Odvas keltike
Ujjas keltike

Illatos hunyor
Szintén jó korán, enyhe tél esetében már januárban virágzó növényünk. Különlegessége, hogy nagy méretű, zöld csészeleveleket könnyen össze lehet téveszteni a sziromlevelekkel. Utóbbiak is megtalálhatók a virágban, de igen apró méretűek. Sok sziromlevél nektáriummá alakul, mellyel a beporzókat csalogatja. Emiatt a virágnak finom, édes illata van. De ez senkit ne tévesszen meg, a növény mérgező, így fogyasztása erősen ellenjavallt. Az illatos hunyor itthon csak a Mecsekben és a Dél-Dunántúlon fordul elő, ráadásul védett faj, eszmei értéke 10000 Ft.

Illatos hunyor

Fürtös gyöngyike
Száraz gyepekben és sziklás helyeken találjuk a fürtös gyöngyikét, amely a kora tavaszi növények egy másik szépsége. Tömött fürtös virágzatában lila virágokat találunk, fehér színű pártacimpákkal.

Fürtös gyöngyike

Nemes májvirág
Apró termetű növényünk, ám a megjelenése annál szebb. Apró virágainak színe széles skálán mozog, hiszen lehet lila, kék, rózsaszín, de még fehéres vagy tisztán fehér is. Az elnevezése a levelére utal, ezek felépítése némileg lebenyes, a májhoz hasonlít. Üde lomberdőkben találkozhatunk vele, itthon védett, eszmei értéke 5000 Ft.

Nemes májvirág

Ligeti csillagvirág
Igazi törékeny tavaszi szépség képét mutatja a ligeti csillagvirág, melyet vízhez közeli élőhelyeken találunk, például értéri ligeterdőkben. De megtalálhatjuk hűvösebb, párásabb mikroklímájú társulásban is, így érdemes a bükkösökben is keresgélni. Ez a növény szintén védett itthon, az eszmei értéke 5000 Ft.

Ligeti csillagvirág

Magyar kikerics
A lista végén egy kakukktojás, több szempontból is. Például azért, mert itthon csak a Villányi-hegységben, a Szársomylón honos. Így aki ezt a növényt szeretné virágzáskor látni, annak délre kell utaznia. Ráadásul a területet nem lehet szabadon látogatni, A Duna-Dráva Nemzeti Park szervez magyar kikerics túrákat, ezen alkalmakkor léphetünk be a területre. A másik érdekesség, hogy ez a növény december végén, január elején már virágzik. A növényt Janka Viktor, magyar botanikus fedezte fel 1867-ben. A magyar flóra kiemelten értékes tagja, ennek megfelelően fokozottan védett, eszmei értéke 100000 Ft. További érdekesség a növénnyel kapcsolatban, hogy a már forgalomból kivont, kétforintos érme hátoldalát díszítette.

Magyar kikerics

Hozzászólás